Nejčastější chyby při čepování piva
Pivo moc pění
Přílišná pěnivost piva při čepování může být ovlivněna několika faktory. Jednou z nich je vysoká teplota piva na čepu nebo též špatně nastavený tlak výčepního zařízení. Další příčinou může být příliš velký průtok piva výčepním kohoutem. Výčepní by měl nejprve ověřit všechny tyto možnosti a zkontrolovat nastavení dle doporučení Plzeňského Prazdroje. Pokud se nepodaří odstranit příčinu pěnivosti, je vhodné kontaktovat příslušného pracovníka technického servisu Plzeňského Prazdroje.
Pivo málo pění
Také nízká pěnivost piva může mít různé příčiny. Pokud nepomůže kontrola nastavení hnacího tlaku, resp. celého výčepního zařízení, je třeba prověřit obsah CO2 v samotném pivu. V tomto případě je třeba obrátit se na technický servis, který je připraven správně poradit.
Čepování piva z výšky nebo po skle
Plzeňský Prazdroj doporučuje čepovat pivo po skle, aby nedošlo k tzv. rozbití piva při dopadu proudu piva z výšky do sklenice. Takové pivo pak většinou nemá dostatečný říz, charakteristická je vysoká nevzhledná čepice ze suché pěny, která velmi rychle spadne a pivo vypadá jako dlouho odstáté.
Čepice neboli karfiol
Pivo, které se chlubí vysokou čepicí, bývá spíše dílem malířů či jiných umělců. Ve skutečnosti je takové pivo výsledkem čepování na mnohokrát. Plzeňský Prazdroj doporučuje čepování piva na hladinku, které oceňují i návštěvníci oblíbených pivnic s plzeňským pivem.
Pivo je teplé
Teplé pivo je obvykle způsobeno špatně fungujícím chladičem piva. Zkontrolujte čistotu výparníku chladiče. V případě závady nebo nízké kapacity chladiče kontaktujte pracovníky technického servisu.
Pivo je příliš studené
Příliš studené pivo je způsobeno špatným nastavením výkonu chladiče piva. Kontaktujte pracovníky technického servisu.
Pivo má spadlou pěnu
Většinou se jedná o kombinaci mnoha faktorů od špatného způsobu čepování až po špatně umyté pivní sklo. Anebo se s ním výčepní jen někde zapomněl, v žádném případě však nepatří na stůl zákazníka.
Pivo nemá říz
Pivo, kterému chybí správný říz, bylo s největší pravděpodobností čepované na mnohokrát, z výšky, a ne po skle, sud může být naražený už delší dobu.
Pivo čepované na hladinku nemá míru
Čepování na hladinku je typické mohutnou vrstvou pěny, která v sobě obsahuje množství piva (tzv. mokrá pěna). Z této pěny se postupně generuje další pivo (pivo tzv. dojde). U tohoto způsobu čepování záleží do značné míry samozřejmě také na šikovnosti výčepního, ti nejlepší dokáží načepovat hladinku na jedno otočení kohoutem až těsně pod rysku.
Zdroj: www.prazdroj.cz